Ako správne používať MOKA KÁVOVAR alias „koťogo“

Napriek zvýšenej obľube v moderných kávovaroch, kapsulových či poloautomatických má stále miesto v našich domácnostiach ešte stále aj mýtický moka kávovar. Príprava kávy v tomto kávovare je pre mnohých obradom, spojeným s rannou víkendovou pohodou… Stretla som sa s tým, že mnohokrát mi ľudia vraveli, že keď si kávu pripravia v moka kávovare, má silnú a horkú chuť. Správne pripravená káva v moka kávovare však nemusí byť horká, a môžete si ju pripraviť presne tpodľa Vašej chuti.
Musíme však dodržať dávkovanie. Väčšie množtvo kávy sa môže pripísať pod výslednú horkú chuť kávy.
Najlepšie je úplne naplniť kávový filter bez utláčania kávy, a najvhodnejšie je použiť stredne praženú kávu natural. 
Nikdy nepoužívame na prípravu teplú vodu z vodovodu, napustíme do spodnej časti kávovaru studenú vodu a postupne ju zohrievame. Maly by sme to robiť pri nízkej teplote, aby sme sa vyhli spáleniu kávy. Veko na kávovare necháme otvorené aby sa zabránilo zrážaniu kondenzovanej pary. Keď káva začne vychádzať cez trysku nahor, dáme ju preč zo sporáka a pomocou lyžičky ju premiešame – čo je veľmi dôležité, aby mala káva rovnomernú chuť. 
Posledným krokom je umývanie moka kávovaru, pri ktorom  nikdy nepoužívame prípravky na umývanie riadu. Teplá voda je viac ako postačujúca, a vyhneme sa zmene chuti kávy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *