Ako sa odstraňuje z kávy kofein??

Ako sa odstraňuje z kávy kofein??

30.08.2017 10:47:05 - Kava
Káva je lahodný nápoj, ktorý Vám môže prísť na chuť kedykoľvek, ale účinky
kofeínu môžu byť i nevhodné, či už máte chuťna kávu po večeri, alebo máte vysoký krvný tlak..

Bezkofeínovou kávou však vieme nežiadúcim účinkom predísť. Ale ako sa
kofeín z kávy odstraňuje?

V tomto príspevku Vám v skratke vysvetlíme tri procesy, ktorými sa kofeín z
kávy odstraňuje. Rovnaké postupy môžu byť taktiež použité pri výrobe čaju alebo kakaových
bôbov.

Takže..
 

Švajčiarsky proces – odstraňovanie kofeínu vodou

Od firmy Swiss Water Process
Prebieha tak, že sa kávové zrná ponoria do horúcej vody. Tak sa kofeín uvoľňuje bez toho aby káva stratila svoju chuťa vôňu. Ide o mechanizmus, ktorý najlepšie zachováva svoje vlastnosti a tiež najviac zachováva pôvodnú chuť kávy. Pri tomto procese sa nepoužívajú chemické preparáty, preto je výroba šetrná ako k životnému prostrediu, tak k Vášmu zdraviu.

V našej ponuke máme Bezkofeínovú kávu Swiss Water Process v kilovom balení.

 

Proces s oxidom uhličitým

Vďaka vysokému tlaku v bubnoch sa nechá prúdiť oxid uhličitý medzi kávovými
zrnami. Oxid uhličitý pri vysokom tlaku okolo 250 až 300 MPa, získa viskózne
vlastnosti kvapaliny a rozptylnosť plynu. Vďaka tomu sa mu podarí preniknúť až
dovnútra kávového zrna a uvoľniť kofeín, ktorý kávové zrnká obsahujú.


Proces s metylchloridom

Pri tomto procese sa nechá káva namočená v metylchloride, čo je chemické
rozpúšťadlo. Kávové zrná sa v ňom nechajú až kým je ich povrch  pórovitý, a
metylchlorid prenikne dovnútra zŕn a kofeín uvoľní.

 

Vo všetkých troch prípadoch sa kávové zrná sušia horúcim vzduchom, a hoci
získavajú rovnaké výsledky, každý z troch postupov ponúka inú kvalitu kávy.

Proces s metylchloridom sa používa najčastejšie, pretože sa jedná o pomer, ktorý
poskytuje najlepší výsledok vzhľadom ku kvalite a cene výrobku.
Švajčiarsky proces je cenovo nákladnejší, avšak zaručuje najlepšiu podstatu a vlastnosti kávy.  

Tagy: káva